2 Mayıs 2013 Perşembe

Avrupa da Faizi İndirdi

TC Merkez Bankamızın 16 Nisan'da politika faizini %5.5'ten %5'e indirmesinden sonra ECB yani Avrupa Merkez Bankası da geçen yılın Temmuz ayından beri hiç dokunmadığı %0.75'lik politika faizini %0.50'ye indirdi. 

Baktığımızda 0.25'lik indirim çok efektif gibi görünmese de, can çekişen Avrupa ekonomisine bir nefes olacaktır.

2011 yılı sonlarına doğru durgunluğa sürüklenen Avrupa ekonomisinde, işsizlik rakamları Mart ayında %12.1 ile tavan yaptı.  Avrupa'nın kuzeyi ile  güneyindeki işsizlik oranlarındaki ara giderek açılmaya başladı, İspanya'da en son açıklanan işsizlik verisi %26.7 iken, bu oran Almanya'da %5.4'te kaldı. 
Markit adlı araştırma şirketi tarafından yapılan ekonomi araştırmasına göre Nisan ayında Avrupa'daki kriz derinleşti ve Avrupa ekonomisi kötüye gitti. Bu rapor sonrasında, 2013'ün ilk yarısına ilişkin olumlu beklentiler de yıl sonuna ötelenmiş oldu.

Avrupa bölgesindeki enflasyon rakamı Mart ayında %1.7 iken, Nisan ayında %1.2 ile son üç yılın en düşük seviyesine inince, Avrupa Merkez Bankasının faiz indirim kararı da aslında daha kolaylaşmıştı. Ancak, ECB'nin yılda 2 kez Almanya dışında yapılan ve bu defa Slovakya'nın başkenti Bratislava'da gerçekleştirilen toplantısından gene de oy birliği çıkmadı. ECB 2014 Temmuz'una kadar Bankalara sınırsız likidite sağlamayı sürdüreceğini açıkladı. Benzer eğilim İngiltere Merkez Bankasında da gözleniyor.

ECB Temmuz ayından beri Bankaya verilen mevduata sıfır faiz uyguluyor. Şimdilerde ise, eksi faiz ile Bankada bırakılan tutarlardan ücret alınmaya başlanması gündemde. ECB Başkanı Draghi böyle bir uygulamanın devreye girmesinin istenmeyen sonuçları olabileceğini belirtse de, gerekli durumda devreye alınmak üzere uygulamanın kenarda bekletildiğini söylüyor.

Draghi önceki iki toplantı sonrasında, Güney Avrupa'daki küçük işletmelerin kredi sorunlarını çözmek için 360 derece düşünmeye çalıştıklarını belirtmişti. Güney Avrupa'da Bankalar küçük işletmeler için risk primini artırdıklarından, bu firmaların rekabet etme imkanları kalmamış ve hızla iflasa sürüklenmişlerdi, bu tür örnekleri İtalya'da görmek mümkün.

Draghi Avrupa Yatırım Bankası ve AB komisyonları ile seküritizasyonu sağlama amaçlı kurumsal bonoların çıkartılmasına yönelik çalışmalar yapacaklarını da açıkladı, ancak bu adımların hızlı bir çözüm sağlamayacağı da ortada.

Güney Avrupanın yaşadığı kredi zorluklarının  Euro Bölgesindeki parçalanma eğiliminden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ancak ECB "ne pahasına olursa olsun" Euro birliğini korumak adına her yöntemi uyguladı. Hatta ECB AB'nin dağılmasına kadar gidebilecek politikacıların tutumlarına da güzel bir karşılık da vermiş oldu.

Referans: http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2013/05/ecbs-rate-cut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder