19 Şubat 2013 Salı

Merkez Zorunlu Karşılıkları Artırdı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün vadesiz veya 1 yıla kadar vadeli TL mevduatların zorunlu karşılıklarını 0.25 puan artırdı. 

1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatların zorunlu karşılıklarında ise herhangi bir düzenleme yapmadı. Bu da, Merkez Bankası’nın mevduat vadelerini uzatmaya yönelik isteğini vurguluyor.

Yabancı para mevduatlarında ise vadesiz veya 1 yıla kadar vadeli mevduatların karşılıkları ise 0.5 puan artırıldı. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz mevduatı karşılık oranları ise değiştirilmedi.
Bu düzenleme, mevduat sahiplerinin hem TL’de hem de yabancı parada 1 yıl ve daha uzun vadelerde, daha cazip faiz getirisi elde edebileceklerini gösteriyor. Zira, Bankalar 3 aya kadar vadeli mevduata %11.5, 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlar için ise %5 karşılık yatıracaklar.

Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre; 1 Mart itibariyle uygulamaya girecek olan yeni oranlar sayesinde TL tarafta 1,4 Milyar TL, yabancı parada ise 940 Milyon ABD doları likidite piyasadan çekilecek.

Uzmanlara göre;
  • Merkez Bankası kredilerdeki büyümeyi bu yolla durdurmayı hedefliyor.
  • Merkez Bankası, karşılık oranlarını artırarak çekeceği likidite sonrasında  piyasayı sıkıştırmayacağı mesajını da  borç verme oranlarını %8.75’ten %8.5’e indirerek verdi. 
  • Zorunlu karşılıkların artması Bankaların kredi maliyetlerini etkileyeceğinden, kredi faizleri yukarı doğru gidecektir.
  • PPK kararlarının cari açığa olumlu bir etkisi olmayacağı, bu alandaki iyileşme için faizin aşağı çekilmesi, dövizin yukarı gitmesine izin verilmesi gerektiği belirtiliyor. Büyüme oranı da buna paralel olarak 2012'de olduğu gibi belirli bir düzeyi aşamayacaktır.
  • Merkez Bankasının Mayıs ayına kadar yeni bir düzenleme yapmayacağı beklentisi de hakim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder