16 Şubat 2013 Cumartesi

Didier Drogba



Bir futbol efsanesi ve dünya yıldızı Didier Drogba’yı Galatasaray formasıyla ilk kez dün akşam beğeni ve gururla izledik.  62. Dakikada oyuna girmesinden sadece 5. Dakika sonra Akhisar’a attığı enfes golle Galatasaraylılığını tescilledi, transferini taçlandırdı. 70. Dakikada bu defa Burak Yılmaz’a yaptığı asist ile Galatasaray 0-2 öne geçti ve maç 1-2 skorla Galatasaray’ın galibiyetiyle tamamlandı.

Drogba, Galatasaray taraftarını ve spor kamuoyunu kendine hayran bıraktı dersek abartmış olmayız. Rıdvan Dilmen bile Drogba ile ilgili bir şüphesi kalmadığını ve Drogba’nın dün akşamki oyunuyla kendisine “ben futbolun feriştahıyım” mesajını verdiğini söyledi, oyununu övdü. Drogba, güçlü fiziği, kişiliği ve duruşuyla hepimize vay be dedirtti, bunu da sürdüreceğe benziyor.

Drogba’nın bugünlere nasıl geldiğini ve hangi yollardan geçtiğini merak edip internetten biraz bilgi topladım. Benim gibi merak edenlerin okumasını tavsiye ederim.
Kısaca Drogba Kimdir?


  • 11 Mart 1978’de Batı Afrika’nın Paris’i olarak adlandırılan, 3 Milyon’luk nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık şehri olan Abican kentinde, Fildişi Sahilleri’nde dünyaya geldi.

  • Fransa’ya yerleşen Drogba, Paris’te tanıştığı Mali’li Daikité Lalla ile birlikte yaşamaya başladı ve ilk oğlu Isaac 1999’da Fransa’da dünyaya geldi. Çiftin 3 erkek ve 1 kız çocuğu var. Didier Drogba ve Lalla Daikité 2011 yılında Monaco’da özel bir törenle evlendiler.

  • Sahilleri’nin 2006’da Almanya’da yapılacak olan Dünya Kupasına katılma hakkını elde ettiği 8 Ekim 2005’teki Sudan maçı bitiminde, soyunma odasında canlı yayında verdiği mesaj sonrasında ülkede 2002’den beri süren iç savaş sona erdi.  
  • Sıtma ve AIDS hastalıklarıyla mücadeleye katkı sağladı.

  • Afrika’ya ayni ve maddi yardım ile eğitim ve sağlık yardımı için Drogba Vakfı’nı kurdu. Doğduğu kente hastane yaptırdı. Ülkesine eğitim ve sağlık alanında yardım yapmaya devam ediyor.
  • 2007’de BM İyi Niyet Elçisi seçildi.
  • 2010 Yılında Times dergisi tarafından dünyadaki en güçlü 100 kişi arasında gösterildi.
Futbol Kariyeri ise şöyle;      
  • yaşında eğitim için Fransa’da yaşayan ve profesyonel bir futbolcu olan dayısının yanına gitti ve onun sayesinde meslek olarak futbolu seçti.  
  • Le Mans, Guingamp, Marseille, Chealsea, Shanghai Shenhua takımlarında oynadı. O şimdi bir Galatasaray’lı.
  • Tam 8 sezon boyunca Chelsea’de forma giyen Drogba, Chelsea formasıyla 150’den fazla gol attı ve takımın efsane oyuncusu olarak anılıyor. Drogba 2012’de Chelsea forması altında kazandığı Şampiyonlar Ligi Kupasının anısında tüm takım arkadaşlarına 800 Bin Sterlin değerinde anı yüzüğü tasarladı ve hediye etti.


Dünkü Akhisar – Galatasaray maçında Drogba’yı seyircinin ve takımın bağrına bastığını, çok kısa bir sürede takıma uyum sağlayıp, parçası haline geldiğini gördük. İlk golü sonrası tüm futbolcuların ona koşarak sarılması da bunu gösteriyordu. Bu görüntülerden sonra, 3 Şubat tarihli Gazete Vatan’a Drogba’nın Galatasaray’a transferi hakkında yorum yapan Eurosport Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Bağış Erten’in sözlerine katılmamak elde değil:

“Bu transfer pozisyondan ziyade bir ruh transferidir. Bazen saha içinde kabile reisi gibi oluyor, bu duruş bir egodan ziyade saygınlık yaratıyor. Bunu G.Saray’da sürdürürse, hem yeni takımına çok şey katar, hem de dünya futbol sahnesinde yeniden görünür olur.” 

Drogba’nın Galatasaray takımı formasıyla ilk çıktığı maç ve ilk golü yabancı basının oldukça ilgisini çekmiş görünüyor, aşağıdaki linklerde bu haberlerden birkaçını bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder