12 Şubat 2013 Salı

Facebook veya Twitter'da Eklediğiniz Uygulamalar Güvenli mi?

Facebook ve Twitter'da eklediğimiz uygulamalara farkında olarak veya olmayarak verdiğimiz hak ve izinler nedeniyle, istemediğimiz halde duvarımızda gönderiler, mesajlar ve resimler paylaşılabiliyor.

Bu tür uygulamalar "Facebook profilime kimler baktı" veya "Twitter hesabımın istatistikleri nedir?" gibi kullanıcılara çekici olanaklar sunuyorlar.

Facebook'tan örneklemek gerekirse, uygulama eklerken izinlerine bakmaksızın onay verdiğinizde; zaman tünelinizde paylaşım veya arkadaş listenizdeki kişilere mesaj gönderimi gibi yetkileri, diğer bir deyişle Facebook hesabınızın kullanım hakkını da kimliği belirsiz kişilere vermiş oluyorsunuz. Bu gibi durumlarda, arkadaşlarınıza defalarca aynı mesajın gönderildiğine veya duvarınızda sizin dışınızda paylaşım yapıldığına tanık olabiliyorsunuz. Ya da bunun daha da ötesinde, tanımadığınız kişilere arkadaşlık daveti gönderebiliyor, kontrolünüz dışında sayfaları beğenerek takipçileri haline gelebiliyorsunuz. 

Benzer durum Twitter için de geçerli. İstatistik takibi veya profilinizi görüntüleyenleri izleme amacıyla verdiğiniz hesabınıza erişim yetkileri kötüye kullanılarak hesabınızdan isteğinizin dışında mesaj yayını yapılabiliyor ya da birdenbire tanımadığınız/ bilmediğiniz kullanıcıları takip eder konumda olabiliyorsunuz.

Bu ve benzeri güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalmamak ve Facebook/ Twitter hesaplarınızın sadece sizin kontrolünüz altında olması adına; eklediğiniz uygulamaları özenle seçiniz, uygulama eklerken verdiğiniz izinleri dikkatle kontrol ediniz ve uygun görmediklerinizi listenizden çıkartınız.

Twitter hesabınıza erişim hakkı mevcut olan uygulamaları Settings (Ayarlar)/ Apps (Uygulamalar) menüsünden giriş yaparak kontrol edebilirsiniz. Tanımadığınız uygulamaları Revoke Access (Erişimi İptal Et) butonuyla listenizden çıkartabilirsiniz.

Facebook'ta ise, Ayarlar/ Hesap Ayarları Menüsünden Uygulamalar'ı seçerek, erişim verdiğiniz uygulamaları görebilir, bunları düzenleyebilir veya silebilirsiniz. Aynı sayfada, Başkalarının Kullandığı Uygulamaların profilinizdeki hangi bilgilerinize erişebileceğini de belirleyebilirsiniz. 

Sosyal paylaşımı güvenle kullanmanız dileğiyle,