13 Aralık 2016 Salı

ABD Temassız Ödemelerde Geriden Geliyor

ABD TEMASSIZ ÖDEMEDE GERİDEN GELİYOR

Ben benden öncekinin bıraktığı yerden başladım.” Thomas Edison

Chipli  kartların ABD’deki penetrasyonu bugüne kadar sınırlı kalmıştı. Ancak uygulamaya başlanmasıyla birlikte ABD’deki banka ve perakendeciler için temassız işlemler önem kazanmaya başladı.


ABI Research tarafından yayınlanan rapora göre, ABD’de 2020’ye kadar ihrac edilecek temassız kart sayısının 330 Milyon adede, Avrupa’da ise 420 Milyon adede  dayanacağı öngörülüyor. 2015’te bu sayı ABD’de 25 Milyon adetle sınırlı kalmıştı.  

ABD’li tüketicilerin temassız chipli  kartları kullanmaya başlaması sürecinde, kullanımla ilgili bilgilendirilmeleri ve eğitimleri oldukça önemseniyor.  Her ne kadar manyetik bantlı teknolojilerden daha güvenli olsa da temassız teknolojilere geçişte, güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken pek çok nokta olduğu ABI Research tarafından vurgulanıyor.

Adaptasyon sürecinde ABD’li tüketici ve perakendecilerin bu alanda geçmişi olan ülkelerde yaşanan deneyimleri de dikkate almaları gerekiyor.

İngiltere

İstatistiklere göre İngiltere’de 10 kart işleminden biri artık temassız yapılıyor. 2015 yılına kıyasla bu ciddi bir sıçramanın göstergesi.

Eylül 2015’te Londra Toplu Taşıma Sisteminde temassız ödemeye geçilmişti. Şimdi her gün yaklaşık 1 milyon transit yolcu işlemlerini temassız olarak gerçekleştiriyor.

İngiltere’deki 1.7 milyon üye işyerinin yaklaşık 320 bininde temassız terminaller bulunuyor. Bunun yanında tüm terminallerin temassız işlemleri desteklemesi için verilen son tarih 2020.

Avustralya

Avustralya’ya baktığımızda, Avustralyalıların %66’sının kartlarıyla temassız işlem yapabilecekleri konusunda bilgi sahibi oldukları, %50’sinin ise haftada en az bir kez temassız işlem yaptıkları görülüyor.

Kanada

Temassız kart işlemlerinin çok hızlı yükseldiği diğer bir ülke ise Kanada… Ülke çapındaki üye işyerlerinin %75’i temassız ödeme kabul ediyor. Kart işlemlerinin yaklaşık %10’u temassız olarak yapılıyor ve bu oran her ay %1 oranında artarak büyüyor.

PEKİ YA ABD?

ABD EMV ve EMV tabanlı temassız teknolojilere heves etmemiş, Avrupa’nın önderlik ettiği bu dönüşüme vakti zamanında ilgiyle yaklaşmamıştı. Kart kopyalamaları nedeniyle, ABD’de pek çok dolandırıcılık işlemi olmuş, Türk Bankaları ve kart hamilleri de bundan payını ziyadesiyle almıştı.

ABD’deki geçiş süreci, manyetik bantlı sistemden temassız kartlara doğru olacak gibi görünüyor. Ancak, mobil ödemelere geçişin tüketici alışkanlıkları ve üye işyeri altyapısı nedeniyle beklendiği kadar hızlı olamayacağını da söyleyebiliriz.

ABD’de chipli kartlara geçiş öncesinde mobil ödemelerle ilgili geçiş çalışmalarına da tanık olmuştuk.
Apple Pay Eylül 2014’te ABD’deki ilk lansmanı sonrasında pek rağbet görmemiş, ancak Mart 2016’dan sonra uygulamanın şaşırtıcı bir hızla yüklendiği görülmüştü. İlk kullanımlar yüksek seyrederken, ödeme sisteminin tekrarlayan kullanım sayıları ise giderek düşmüştü. İşlem sayılarının istenen seviyelere gelememesinin en önemli nedeni olarak iPhone6/6S sahibi olan tüketicilerle temassız terminale sahip üye işyerlerinin kesişimlerinin düşük seviyede olması gösteriliyor.

İngiltere, Avustralya ve Kanada pazarlarına baktığımızda, tüketicilerin temassız ödeme alışkanlıklarının aynı kullanım fonksiyonlarını içerecek şekilde mobil ödemeye kolayca kaydırılabildiğini gözlemliyoruz.  Özetle, tüketici alışkanlıklarının benzer kullanım metodlarıyla farklı kanallara kaydırılması mümkün.

ABD’de temassız kart sistemi kullanılmadan doğrudan mobil ödemeye geçilmeye çalışılmış olsa da, tüketici alışkanlıkları ve mobil ödemenin geçerli olduğu noktaların sınırlı olması dolayısıyla bu sürecin isteneni vermediği anlaşılıyor.

yaygınlık

İngiltere ve Avustralya’yı ele aldığımızda, her iki ülkede de bankacılığın perakende segmentlere yoğunlaştığını görüyoruz. 

Gelin öncelikle İngiliz Barclays’e bakalım.  Banka, ülkenin kart cirosunun %40 payına sahip ve ilk sırada yer alırken, üye işyeri cirosunda da %38 pazar payıyla ikinci sırada.  Bu yönden bakıldığında Barclays tek başına temassız kart uygulamasına geçmeye karar verdiğinde, bunu oldukça hızlı bir biçimde kendi “network”ünü adapte ederek gerçekleştirebiliyor.

İngiltere’de işlem ortalamasının düşük ancak hızlı tüketimin yoğun olduğu noktalarda da temassız işlemlerin yapılabildiğini görüyoruz. Bunların başında Londra Metrosu, Tesco ve benzeri marketler / alışveriş merkezleri geliyor.

İngiltere Kart Kuruluşu istatistiklerine göre, temassız banka kartı işlemlerinin %54’ü ortalama £8 (33.34 TL) tutarındaki temassız işlemler için kullanılıyor.

İngiltere’nin en yoğun ve en hareketli olan şehri Londra’ya baktığımızda, 8.5 milyon merkezi, 3 milyon banliyö nüfusuyla finansal işlemlerin yoğunlaştığı bir finans merkezini oluşturuyor.

Benzer durum Avustralya ve Kanada için de geçerli.

Araştırma firması Juniper’in raporuna göre ABD’deki üye işyerlerindeki temassız terminal oranı %2 civarında.  Dolaşımdaki temassız kartların genele oranları ülkelere göre şöyle şekilleniyor;  ABD’de 600:1, İngiltere’de 200:1, Polonya’da 70:1, Fransa’da 50:1, İspanya’da 15:1.

Chipli kartlara geçişte kartları kabul edecek olan üyeişyerlerinin yaygınlığı oldukça önemli. Müşteri elindeki kartı ve özelliklerini kullanamadığı müddetçe, yapılan yatırımın da geri dönüşü olmayacaktır.
  
GÜVENLİK UNSURLARI

ABD’de yeni ihraç edilecek olan chipli kartlar klonlanmayı ve mağaza içi sahtecilik işlemlerini önlemek üzere etkin güvenlik özellikleriyle donatılmış.


Güvenlik ön plana çıkartılırken,  alışveriş yapan tüketiciler açısından chipli kartların yarattığı en büyük problem de işlem hızları olarak ortaya çıkabilir. Manyetik bantlı sistemde hızlı bir biçimde gerçekleşen işlemler chipler devreye girince tüketicilerin alıştığı hızda olmayacaktır.  Ancak, bu noktada temassız kartlar ABD’li tüketicilerin hayatında hem güvenlik hem de hız anlamında önemli katkı sağlayacak gibi görünüyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder