13 Kasım 2016 Pazar

ÖDEME SİSTEMLERİ ve GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER

YOK SENSİZ OLMAZ

Steve Jobs
“İnsanlar çoğu zaman siz gösterene kadar isteklerinin ne olduğunu bilmiyorlar”.

 Yeni teknolojiler biz fark etmeden hayatımıza sızıyor, görünmez ve vazgeçilmez parçalarımız oluyor, “Yok Sensiz Olmaz” dedirtiyorlar.

Masaüstü telefon ve bilgisayarın birleşerek ceplerimize girmesiyle hayatlarımız ve iş yapma şekillerimiz oldukça farklılaştı. Bu teknolojilere Bluetooth, NFC ve uçsuz bucaksız uygulamalar dünyası da eklenince neredeyse çağ atladık.


Cep telefonları önce sabit telefonların, sonra da bilgisayarımızın yerini aldılar. Konum servisleri ve “beacon” teknolojileri ile tüketim alışkanlıklarımızı yönlendirir oldular. Cimriliği tarif eden “Elini cebine atmama” deyimi NFC sayesinde yakın gelecekte tarihe karışacak görünüyor; zira, artık ödemelerimizi de elimizi cebimize atmadan yapabiliyoruz.

Ama daha bunlara alışamadan teknoloji bizi şimdi de “giyilebilir teknolojilere” terfi etmeye zorluyor.


GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER

Giyilebilir teknoloji ürünleri finansal alanda da kullanılabiliyor. Özellikle bilgilendirme, işlem güvenliği ve ödeme işlemlerine imkân tanıması gibi nedenlerle finansal hizmetler, mobil bankacılık ve ödeme sistemleri anlamında da günümüz insanına hizmet eder konuma geliyor.

IDC tarafından yapılan tahminlere göre giyilebilir teknoloji ürünlerinin üretimi 2016’da bir önceki yıla göre %133, uygulama çalıştırma kapasitesine sahip giyilebilir akıllı ürünlerinin üretimi ise %510 oranında artacak. Bu teknolojiler zaman içinde olgunlaşarak ucuzlayacak ve kullanım alanları da başta finansal hizmetler gelmek üzere genişleyecek.

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin %80’i bilekte taşınabilir türden. Finansal hizmetler alanında da en rahat kullanımı olanlar bu ürünler. Smart Watch yani Akıllı Saatler ile Wrist Bands yani Bilek Bantları da bu sınıfta yer alıyorlar.  Akıllı Saat kendi stilini de beraberinde getiriyor ve bankaların farklı hedef kitlelere, finansal alanda farklı beklentisi olan müşterilere hitap etmesine olanak sunuyor.

MyPrivateBanking’in Akıllı Saatleri konu alan raporuna göre, giyilebilir teknolojiler sayesinde bankalar gerçek zamanlı ve şartlara göre farklılaşan servislerle müşterilerine finansal konfor alanı sağlayabilecekler. Rapor, özellikle Akıllı Saat uygulaması geliştirmeyi düşünen bankalara yol gösteren ipuçları da veriyor.

-        Yeni teknolojilerin markayı vizyoner ve cazibeli bir konuma taşıyacağına güvenin. Zira Bankalar bu sayede genç tüketicileri, milenyumluları ve üst gelir grubuna mensup yeni teknoloji sevdalılarını portföylerine katacaklardır.

-        Her devrin trendi! Hayli kişisel bir eşya olan Akıllı Saatler, gerçek zamanlı bilgi ve konum servisleriyle birleştiğinde Bankaların dijital platformlardaki cazibe merkezi olacaktır.

-        Paranızdan haber var! Akıllı saatlerin sunduğu teknolojik imkânlar sayesinde, gelecekte mobil ödemeler ve havale işlemleri artarak bu kanallara kayacaktır.

GÖRÜNMEZ BANKA

Bankacılık hizmetlerinin değişim/ dönüşüm sürecine göz attığımızda, finansal işlemlerin artık “yapılacaklar listesi”nden çıkarak, adeta gözle görülemeyen bir asistan gibi bizi yönlendireceği günlere doğru ilerlediğimizi izliyoruz.

Bu değişim/ dönüşüm süreci aşağıda kısaca bahsettiğimiz üç ana evrede tanımlanabilir;
1 - Müşterilerin fiziki olarak Banka şubesine/ ATM’sine gittiği dönem
2 - Müşterilerin dijital olarak internet/ mobil şubeye gittiği dönem
3 - Gerçek zamanlı konum ve bildirim servisleriyle Bankanın müşteriye gittiği dönem

iOS 10.0 sürümüyle birlikte iPhone’lara gelen “Ev” uygulaması ile Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı elle tutulur şekilde hayatımıza katıldı. Şimdi ise sırada; aracınızı, buzdolabınızı, ödemelerinizi, takviminizi ve diğer şeyleri birlikte analiz ederek ihtiyaçlarınızı belirleyip planlayacak dijital/ finansal bir asistan var.

Bu iş biraz daha büyüdüğünde, dijital/ finansal asistanınız size kış lastiği için ayırmanız gereken bütçeyi piyasadaki en ekonomik kampanyaları analiz edip sunarken, en avantajlı kampanyadan hangi kredi kartınızla faydalanabileceğinizi de bildirecek. İşte akıllı saatler bu bildirimleri/ hatırlatmaları alabilmenizi, işlemleri onaylayabilmenizi ya da size özel sadakat programlarından anında haberdar olabilmenizi sağlayacaklar.

Bu sayede Bankanız da size görünmeden, sizin yanınızda olabilecek…

GİYİLEBİLİR Banka Uygulamaları

İspanyol La Caixa Bank tarafından milenyumlulara yönelik geliştirilmiş mobil imaginBank uygulaması Akıllı Saatlerle birlikte ATM bulucu ve diğer özel fonksiyonları içerir şekilde çalışabiliyor. Ayrıca temassız VISA imaginBank debit kartlarının fiziki, mobil cüzdan ve çıkartmalı çeşitlerinin yanında temassız Akıllı Bileklik entegrasyonu da bulunuyor.

Avustralyalı St.George Bank Mobil Bankacılık uygulaması üzerinden Akıllı Saat aktivasyonu yapıldıktan sonra; hesap bakiyesi, en yakın Şube ve ATM bilgilerine ulaşılabiliyor.

Yeni Zelandalı WestPac Bank, Mobil Cash Tank uygulamasıyla birlikte çalışacak şekilde Akıllı Saatler için de Cash Tracker  Açıklama: http://img.scoop.it/95BCfkAkMuLtKn4v139xrzl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9uygulamasını geliştirmiş. WestPac’in aynı zamanda Google Gözlüğü uygulaması da mevcut. Gözlük uygulaması ile bakiye görüntüleme, hesaplarınız arasında para transfer edebilme imkânı bulunuyor. Ayrıca, en yakın Şube ya da ATM için size navigasyon ile eşlik ediyor.

İngiliz Nationwide Bank, 2016 yılı başında anons ettiği Mobil Bankacılık uygulamasında, kullanıcının kendisi tarafından tanımladığı hesapların bakiyelerine Akıllı Saatler üzerinden de hızlı ve kolayca erişebiliyor.

Akbank Direkt Mobil uygulaması ile birlikte çalışan Apple Watch üzerinden işlem bildirimleri gönderimi ve bakiye görüntülemenin yanında ATM’den kartsız para çekilişi de güvenli bir biçimde yapılabiliyor.

DAHA İŞİN BAŞINDAYIZ

Yukarıdaki örnek uygulamaları değerlendirdiğimizde, giyilebilir teknolojilerin finansal hayatımıza entegre edilmesinde daha gidilecek epey yol olduğu anlaşılıyor. Ürünlerin ve bunlarla uyumlu olan finansal hizmetlerin olgunlaşması, geniş kitleler tarafından benimsenerek kullanılabilmesi gerekiyor.

Mevcut uygulamalar şimdilik ağırlıklı olarak bilgilendirme servislerine hizmet ediyorlar. Ancak tabii bu bildirimlerin kullanıcısını rahatsız etmeyecek seviyede olması çok önemli.


Akıllı Saatlerin küçük boyutlarına göre uygulama tasarlanırken “Müşteri Deneyimi”nin daha da fazla önemsenmesi gerektiğine inanıyorum. Zira hareket alanı daraldıkça ekranda gösterilen bilgiler, kullanılan renkler, işlemin basitliği ve sezgisel tasarım unsurlarının giderek daha da ön plana çıkacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder