31 Ocak 2016 Pazar

10 Adımda Elişi Ürünlerimi İnternette Nasıl Satarım?



Çok uzun yıllardır elişi yapıyor ve şimdilerde bu becerinizi kazanca dönüştürmeyi düşünüyorsanız, bu yazım tam da size hitab ediyor...

1) Hobinizi İşe Dönüştürün
Eğer halihazırda evde yapmayı sürdürdüğünüz elişleriniz varsa ve bu elişleriniz aileniz ve arkadaşlarınız tarafından beğeniliyor ve ilgi görüyorsa, ürünlerinizi başkalarıyla da paylaşma zamanı gelmiş demektir. Böylece elişlerinize evden yürütebileceğiniz bir iş gözüyle bakmaya başlayabilir, el emeği göz nuru ürünlerinizi internet üzerinden görücüye çıkartabilirsiniz.

Ancak tabii ki, bu süreci bir işe dönüştürebilmek için verilecek kararlar ve yapılması gerekenler olduğunu da unutmamalısınız.

2) Doğru Ürün Hangisi?

Evde üretmekte olduğunuz elişi ürünlerinizden satışa en uygun olanı, en beğenilen ve piyasada en az bulunan olabilir. Piyasada sizin ürünlerinize en yakın hangi ürünlerin bulunduğunu görmek için internet arama motorlarından, sosyal medyadan ve online satış uygulamalarından ürün kategorisi girerek araştırma yapabilirsiniz. Karşılaşacağınız sonuçlar, muhtemel rakipleriniz olacaktır. Rakiplerinizin ürünlerinden farklılaştığınız yönler olması gerektiğini unutmayınız. Müşterilerinize sizi seçmeleri için bir neden vermelisiniz.

3) Ürününüzü Farklılaştırın

Online satışına karar verdiğiniz ürünü farklılaştırabilmek ve müşteri açısından tercih edilebilirliğini sağlamak için onu özgün kılmalısınız. 

Nasıl mı? Ürünü kişiye özel hale getirmek; üzerine sizin dizaynınız olan bir süsleme koymak; askı, tutacak, koruyucu kaplama vb gibi fonksiyonlar eklemek suretiyle pazardaki diğer ürünlere göre rekabet üstünlüğü sağlayabilirsiniz.

4) Fiyatlama

Ürün fiyatlamasını yapabilmeniz için, pazardaki diğer ürünleri çok iyi bilmeli, malzeme, malzemenin kalitesi, işçilik, tahsilat, teslimat, hatalı ürün halinde uygulanan politika ve piyasa rayiçlerini araştırmalısınız. Bu araştırmayı yaparken, rakiplerinizden alışveriş yapmanız piyasadaki uygulamaları gözlemlemeniz açısından faydalı olacaktır.

Kendi ürününüzle ilgili fiyatlamayı yaparken ise, öncelikle kullandığınız malzemelerin maliyetini hesaplamalı, üzerine işçilik olarak yapım için harcadığınız süreyi belirli bir saat ücreti ile çarparak eklemelisiniz. İşçiliğinizi 2016 yılı asgari ücret tutarı üzerinden hesaplamak isterseniz, 5.78 TL/ saat 'i baz alabilirsiniz. Fiyat belirlerken, pazarlama için harcayacağınız zaman/ para, paketleme giderleri, kargo bedeli ve olası hatalı ürün maliyetlerini de hesaba katmanız uygun olacaktır.

Bu hesaplamalar sonucu ortaya çıkan maliyetin üzerine kar marjınızı ekleyerek satış fiyatınızı belirleyebilirsiniz.

İşinizin uzun vadeli ve sürdürülebilir olması için karlı olması şarttır. Bu nedenle gerek maliyet ve gerekse de gelirlerinizi bu kapsamda belirlemeniz gerekmektedir.

5) Ürün Fotoğrafları

İnternetten satış için fotoğraf oldukça önemlidir. Müşterinizi, ürününüze dokunmadan, internet üzerinden almaya ikna edebilecek en önemli unsur görselliktir. 

Bu nedenle ürünler bu işi çok iyi bilen bir uzman tarafından fotoğraflanmalıdır. Ürün fotoğraflarının eğer bir aksesuar ise kişi üzerinde ya da ev tekstil ürünü ise doğru yerde sergilenirken çekiminin yapılması uygun olacaktır.

6) İşinizin Markası/ İsmi

Kuracağınız işle ilgili kendinize bir isim, bir marka bulmalısınız. Bu markayı tesbit ederken, ismin sizi temsil edeceğini, rakiplerinizin arasından sıyrılabilmek için hem yapacağınız işi hem de müşterilerinize vermek istediğiniz imajı içermesi gerektiğini unutmayınız.

İsim seçerken, aşağıdaki tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz;
- Kısa ve etkili bir isim seçiniz.
- İsmin yaptığınız iş veya ürünün adını içermesine özen gösteriniz. "Elif Elişi Tesbih" gibi...
- Seçeceğiniz ismin web sitesi için uygun olup olmadığını www.domain.com adresinden  kontrol edebilirsiniz.

Online satışlarınızı Hepsiburada, Markafoni, N11 gibi Pazar Yerlerinden yapmanız halinde; ayrıca markanız adına bir web sitesi kurmaya ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak, gelecekte işinizin büyümesi durumunda ihtiyaç olabileceğini düşünerek bugünden site adresini almanız faydalı olur.

7) Hedef Müşteri Kitleniz

İnternette sizin ürün kategorinizde ürün yapan/ satan ve bu ürünleri satın alanların geri bildirimleri işinizi nasıl yapmanız gerektiği konusunda size ışık tutacaktır. Bu amaçla, satıcı ve alıcıların yorumlarını yazdıkları internet forumlarını ziyaret ederek bu konuda bilgi alabilirsiniz.

8) Şirketleşme ve Satış Bedelleri

Satışlarınızdan gelecek bedeller için ticari bir hesabınız olmalıdır. Bu anlamda en pratik yöntem PayPal'de bir hesap açarak, ödemelerinizi bu kanal üzerinden almak olacaktır.

Ancak vergisel ve hukuki yönden yaptığınız iş bir ticari faaliyet olacağından, kendi adınıza bir şahıs şirketi kurarak vergilendirme ve diğer yasal konuları da halletmeniz gerekecektir. Bu işlemleri bir muhasebeci üzerinden belirli bir aylık ödeme karşılığında gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

9) Pazarlama ve Reklam Faaliyetleri

Ürünlerinizi ve web sitenizi pazarlamak aslında işin en önemli aşamasıdır. İnternette bir sitenizin bulunması, tüm ürünlerinizin eşsiz ve harika olması hedef kitlenizin sizi bulmasına yetmeyecektir. Blog ve sosyal medya hesaplarınız üzerinden işinizi duyurmalısınız. Bunu yaparken kullanacağınız anahtar kelimeler, potansiyel müşterilerinizin sizi arama motorları aracılığı ile bulabilmesine yardımcı olacaktır.  Anahtar kelimeler size yönlendirme getireceğinden oldukça önemlidir.

Diğer yandan, kendinize düşük bir bütçe belirleyerek; Google, Facebook gibi mecralara reklam verebilir, böylece sitenize daha fazla yönlendirme alabilirsiniz.

10) Devamlılık ve İstikrar

Bir işin başarılı olması için devamlılık ve istikrar gerekir. Bıkmadan usanmadan aynı şeyleri tekrar tekrar ve her geçen gün daha da uzmanlaşarak yapmanız işinizin kalıcılığı açısından önemlidir.

Bu nedenle, gerek ürünlerinizin sürekliliği ve kalitesi, gerek müşterilere verdiğiniz sözleri tutmanız, güvenilir ve basiretli bir tüccar olmanız, yukarı belirttiğimiz konulardaki özen ve tutarlılığı daima kararlılıkla sürdürmeniz gerekecektir.


İşinizde şimdiden başarılar,



Referanslar:
http://best2keepitsimple.com/2012/12/how-to-start-a-craft-business/
http://www.yenihobiler.com/
http://ideas.stitchcraftcreate.co.uk/how-to-start-a-creative-business-2/
http://www.littlemissmomma.com/2012/06/the-5-knows-of-having-a-handmade-business.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder