3 Haziran 2013 Pazartesi

Başımızın Belası Sosyal Medya


Teknolojinin gelişimi ve innovasyon sayesinde insanoğlu daha çok bilgiyi daha hızlı paylaşabilmeye, ulaşabilmeye ve daha kolay iletişim kurabilmeye başladı. Tabii ki, bilginin nereden bulunduğu ve doğru olup olmadığı da önemli. 

Wikileaks, Wikipedia ve benzeri uluslararası kar amacı gütmeyen internet sitelerinde paylaşılan bilgiler çoğu zaman görüşe dayalı ve yanlı olabiliyor. Ancak, sosyal ağlarda bireyler tarafından paylaşılan bilgilerin günümüz aktivistlerinin yolunu açtığı kesin. Hatta, Facebook ve Twitter'ın Arap Baharının gelişiminde rol oynadığı da önemli bir gerçek.

Sosyal ağların Arap Baharına en önemli etkilerinden biri diktatörlere üstünlük sağlamanın yanında, sivil halkın yer altında olan bitenden haberdar edilmesi, kendi hikayelerini anlatabilme imkanı yaratabilmiş olmasıdır.  

Mısır, Yemen ve Tunus'ta aksiyon planları binlerce insanın sosyal ağlar üzerinden birlikte aldıkları kararlarla organize edilmiştir. Bu süreçlerde her paylaşım platformu farklı farklı amaçlarla kullanılmıştır. Facebook aksiyonları organize etmeye, Twitter bunları koordine etmeye ve Youtube ise yaşananların Dünyaya duyurulmasına yaramıştır.

Sonuç olarak; Arap baharında sosyal ağlar sayesinde insanlar birbirleriyle iletişim kurarak ve paylaşarak yaşadıkları psikolojik korku bariyerini aşmışlardır. Arap dünyası baskı ve şiddet görme konusunda yanlız olmadığını bu şekilde görmüştür.

Sosyal medya ve paylaşım siteleri Arap Baharını doğurmamış, ancak bu süreçte insanların birbiriyle iletişimine aracılık etmiştir.

Ref: http://www.policymic.com/articles/10642/twitter-revolution-how-the-arab-spring-was-helped-by-social-media

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder