26 Mart 2013 Salı

Merkez Bankası Faiz Koridoru Nedir?

Faiz koridoru TC Merkez Bankasının 2011 Ağustos'undan beri kuru kontrol etmek amacıyla uyguladığı ve piyasa faizini de istediği noktaya getirmekte kullandığı bir enstruman. 

TCMB Bugünkü PPK kararlarıyla birlikte faiz oranlarında aşağıdaki düzenlemeleri yaptı;
Politika Faizi %5.5
Gecelik Faiz Oranı: %4.5 (Borç Alma) - %7.5 (Borç Verme)

Merkez Bankası'nın, iç talepteki canlanmaya paralel olarak artışa geçen cari açığı kontrol altına almak için TL'yi değerli kılacak faiz koridoru üst sınırının aşağıya çekilmesi yolu ile cari açığın azaltılmasını, değerli TL ile ihracatçının desteklenmesini ve reel sektörün daha ucuz maliyetli krediye ulaşarak hem iç hem de dış piyasada daha rekabetçi olmasını beklediğini düşünebiliriz..

Merkez Bankası faiz koridorunun alt bandını TL'nin aşırı değerlenmesi halinde, üst bandını ise dövizin aşırı değerlenmesi halinde piyasaya likidite sağlamak veya fazla likiditeyi çekmek amacıyla kullanmaktadır.

Merkez Bankası bugünkü kararı ile döviz ve altın cinsi karşılıklarda binde 1 oranında bir artışa gitmiş, bu yolla piyasadan 600 Milyon USD likiditesi çekecek ve 300 Milyon USD tutarında altın rezervi sağlayacaktır.

Merkez Bankası, cari açığı kontrol altında tutmak, daha ucuz maliyetli kredi imkanı ile reel sektörü desteklemek ve bunları yaparken de enflasyonu da istediği düzeyde dengelemek adına aldığı bu önlemlerle; aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının yolundan giderek altın rezervlerini artırma trendini  de takip etmiş olmaktadır.

Yazan: +Elif Bilge 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder