3 Şubat 2013 Pazar

E-Ticaret 2012'de de Parladı


E-Ticaret 2012’de de Parladı

2012’de Türkiye’deki e-ticaret sitelerinden yerli ve yabancı kartlarla 30.6 Milyar TL tutarında e-ticaret işlemi yapıldı. İşlem başına ortalama 174 TL ödendi.

BKM tarafından açıklanan bu veriler, perakende alışveriş, uçak bileti, ulaşım, vergi ve sigorta ödemelerini içeriyor.

Ülkemizdeki e-ticaret cirosu 2011’de %46, 2012’de%35 oranında arttı. 2013 yılı e-ticaret ciro beklentisi ise 50 Milyar TL’nin aşılacağı doğrultusunda.  Global bazda 2015 cirosunun 1.4 Trilyon USD olması bekleniyor.


Mobil Alışveriş

2012’de 3G sonrasında iphone, android ve tabletlerin çoğalmasıyla birlikte online alışveriş siteleri mobilde de rağbet gördü.

Turkcell Teknoloji Zirvesinde katıldığım e-ticaret konulu oturumlarda, pek çok online alışveriş yöneticisini dinleme fırsatı buldum. Konuşmacılar ciro ve sayıdaki artışın yanında mobil ortamlardan yapılan işlemlere de vurgu yaparak; online alışveriş tiryakilerinin sabahın erken saatlerinden itibaren işyerlerindeki masaüstü bilgisayarlardan, mesai bitiminden itibaren ise mobil ortamlardan giriş yaptıklarını belirttiler.

E-Ticaret Trendleri

Kart bilgi güvenliği ve işlem kolaylığı konularında son dönemde önemli gelişmelerin yaşandığını düşünürsek, bu işe uzak duran markalar ve tüketiciler de önümüzdeki dönemde e-ticarete daha sıcak bakmaya başlayacaklardır. Bu da e-ticaret hacmini artıracak önemli bir etken olacaktır.
Diğer yandan, mobil ortamlara yönelik tüketici taleplerinin bu alandaki yatırımları artıracağı ve bu alandaki yatırımlarını hızla yapacak olan e-ticaret şirketlerinin rekabette ön plana çıkacağı da şimdiden söylenebilir.

Korkmadan Online Alışveriş Yapabilirsiniz

3D Secure ile kart bilgilerinizin çalınmayacağından emin bir şekilde, korkmadan online alışveriş yapabilirsiniz. Eğer siparişiniz teslim olmaz ise, işlemi kart ile yapmış olmanız size itiraz hakkı tanıyacaktır. Satıcı firma teslim belgelerini sunamadığı durumda, işlem tutarını kart kuralları gereğince iade etmek durumunda kalacaktır.

İyi e-alışverişler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder